2014-10-16 13:25:21

Kruh na stolu, toplina u srcu

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježeni su u Osnovnoj školi Zlatar Bistrica u četvrtak 16. listopada 2014. godine. U spomenutom projektnom i integriranom nastavnom danu sudjelovali su svi učenici, njihovi roditelji, mame i bake, učitelji i zaposlenici škole te vlč. Ivan Kovačić koji su svaki na svoj način pridonijeli obilježavanju manifestacije.

Nastavne teme svakog predmeta bili su kruh i krušni proizvodi te plodovi zemlje  užeg i šireg zavičaja, Hrvatske i zemalja Europe: Francuske, Italije, Poljske, Njemačke te Bosne i Hercegovine. Naime, svaki razred je predstavio jednu zemlju i njezine specifičnosti u izradi kruha i sličnih proizvoda te je prezentirao i predstavio  kuhinju odabrane zemlje ili područja kao što su: talijanska pizza, bosanska zeljanica, poljske šnite, poljska pita, bavarske kobasice i francuski kruh. Tako su učenici i učitelji mogli više saznati o jelima nekih europskih naroda, o starim zaboravljenim jelima, receptima, zastupljenosti žitarica i drugih biljnih vrsta u prehrani, o tradicionalnim  poljoprivrednim kulturama i vrstama kruha i sl. Također, izložbene prostore učenika od 1. do 8. razreda krasili su i elementi  tradicijskih običaja, kulture zajedničkog blagovanja kruha i plodova zemlje te postavljanja svečanog stola i okupljanje obitelji oko njega, a ne smijemo zaboraviti ni mirise različitih vrsta kruha i slastica koje su zamijesile i ispekle vrijedne ruke već spomenutih roditelja, mama i baka naših učenika.

Izložbeni prostor zauzeo je veliki dio školskog predvorja i hodnika škole kojim se širio miris kruha sa sjemenkama, s maslinovim uljem, kukuruznog ili pak crnog kruha,  kolača, gibanica, lopara, pita od sira, kulena, čvaraka, špeka, domaćih kobasica i ostalih tradicionalnih jela zagorskoga kraja, ali i ostalih hrvatskih regija kao što je  Istra, Slavonija, Dalmacija s čijeg su područja predstavljene: torta od rogača, istarske kroštule, soparnik, krešenti, pinca, dalmatinska pogača, štrudla od jabuka, grožđica i oraha i mnoštvo drugih jela. Učenici su cjelokupni dojam obogatili svojim recitacijama, pjesmama i zanimljivim prezentacijama jela koje su pripremili te su okusi i mirisi u potpunosti dočarali bogatstvo obilježavanja manifestacije. Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje 2014. u Osnovnoj školi Zlatar Bistrica povezali su tradicionalno zagorsko i moderno, europsko podneblje iz kojeg je prikazana raznovrsnost i bogatstvo kulture blagovanja na kojoj u današnje vrijeme  zaista  moramo biti zahvalni.


Osnovna škola Zlatar Bistrica