preskoči na sadržaj

Osnovna škola Zlatar Bistrica

Login
e-Dnevnik i e-Potvrde

ORGANIZACIJA RADA

Smjena "A" (1. - 4. r. ujutro, 5. - 8. r. popodne)

Smjena "B"  (5. - 8. r. ujutro, 1. - 4. r. popodne)

Školsko zvono
 
 
Termini informacija

Nastava na daljinu

      Virtualni razredi

    5.a     6.a      7.a   8.a

    5.b                7.b   8.b

      Virtualna zbornica

    Virtualna školska knjižnic

Pogledajmo...

  

 

      "Sigurna škola"

"Za 1000 radosti" - "Na strani dobra"

SPOT Za 1000 radosti-Na strani dobra

 

Korisne poveznice: 

         Program: "Stvaraonica"

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Kruh na stolu, toplina u srcu
Autor: Jasenka Kuljak, 16. 10. 2014.


Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježeni su u Osnovnoj školi Zlatar Bistrica u četvrtak 16. listopada 2014. godine. U spomenutom projektnom i integriranom nastavnom danu sudjelovali su svi učenici, njihovi roditelji, mame i bake, učitelji i zaposlenici škole te vlč. Ivan Kovačić koji su svaki na svoj način pridonijeli obilježavanju manifestacije.

Nastavne teme svakog predmeta bili su kruh i krušni proizvodi te plodovi zemlje  užeg i šireg zavičaja, Hrvatske i zemalja Europe: Francuske, Italije, Poljske, Njemačke te Bosne i Hercegovine. Naime, svaki razred je predstavio jednu zemlju i njezine specifičnosti u izradi kruha i sličnih proizvoda te je prezentirao i predstavio  kuhinju odabrane zemlje ili područja kao što su: talijanska pizza, bosanska zeljanica, poljske šnite, poljska pita, bavarske kobasice i francuski kruh. Tako su učenici i učitelji mogli više saznati o jelima nekih europskih naroda, o starim zaboravljenim jelima, receptima, zastupljenosti žitarica i drugih biljnih vrsta u prehrani, o tradicionalnim  poljoprivrednim kulturama i vrstama kruha i sl. Također, izložbene prostore učenika od 1. do 8. razreda krasili su i elementi  tradicijskih običaja, kulture zajedničkog blagovanja kruha i plodova zemlje te postavljanja svečanog stola i okupljanje obitelji oko njega, a ne smijemo zaboraviti ni mirise različitih vrsta kruha i slastica koje su zamijesile i ispekle vrijedne ruke već spomenutih roditelja, mama i baka naših učenika.

Izložbeni prostor zauzeo je veliki dio školskog predvorja i hodnika škole kojim se širio miris kruha sa sjemenkama, s maslinovim uljem, kukuruznog ili pak crnog kruha,  kolača, gibanica, lopara, pita od sira, kulena, čvaraka, špeka, domaćih kobasica i ostalih tradicionalnih jela zagorskoga kraja, ali i ostalih hrvatskih regija kao što je  Istra, Slavonija, Dalmacija s čijeg su područja predstavljene: torta od rogača, istarske kroštule, soparnik, krešenti, pinca, dalmatinska pogača, štrudla od jabuka, grožđica i oraha i mnoštvo drugih jela. Učenici su cjelokupni dojam obogatili svojim recitacijama, pjesmama i zanimljivim prezentacijama jela koje su pripremili te su okusi i mirisi u potpunosti dočarali bogatstvo obilježavanja manifestacije. Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje 2014. u Osnovnoj školi Zlatar Bistrica povezali su tradicionalno zagorsko i moderno, europsko podneblje iz kojeg je prikazana raznovrsnost i bogatstvo kulture blagovanja na kojoj u današnje vrijeme  zaista  moramo biti zahvalni.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju